top of page
Search

הפרדה מגדרית? מצד אחד מאיר מצד שני דיזינגוף

הקרב על התפילה בדיזינגוף טעון, מצדדיה טוענים כי ההפרדה רצונית, בדרך כלל שוויונית, ומצומצמת לזמן התפילה הייחודית לקראת יום כיפור ולפיכך אין הצדקה נורמטיבית להגבילה. מתנגדות ההפרדה רואות בה מדרון חלק ומהיר.


הקרב על התפילה בדיזינגוף טעון, מצדדיה טוענים כי ההפרדה רצונית, בדרך כלל שוויונית, ומצומצמת לזמן התפילה הייחודית לקראת יום כיפור ולפיכך אין הצדקה נורמטיבית להגבילה. מתנגדות ההפרדה רואות בה מדרון חלק ומהיר.


בשנה שעברה הגיעו כ-2,500 נשים וגברים – חילונים ודתיים – לתפילת יום הכיפורים בכיכר דיזנגוף, השנה כאמור ספק אם האירוע יתקיים בשל התנגדות עיריית תל אביב יפו להפרדה.




ברקע, נשמעות אמירות קשות של מתנגדות ההפרדה כלפי זהות המארגנים של התפילה, עמותת "ראש יהודי", גרעין תורני הפועל באינטנסיביות לעודד ערכי הדת בתל אביב והעומד בראשה הרב יגאל לוינשטיין לו מיוחסות אמירות הומופוביות המפיצות שנאה.

התפילה מעוררת פולמוס רב כאשר נדמה שהציבור הדתי והחילוני נחלקים לשני מחנות: החילונים שחוששים מהדתה ומידרון חלקלק שישפיע על הפרדה במרחב הציבורי, והדתיים שרואים בכך ניכור ושנאת חרדים.


לאחרונה סערה הזירה הציבורית בהפרדה מגדרית במעיינות. אנו ב-120 מועצת מנהיגות מחברות קיימנו דיון מעמיק, בנוכחות 260 נשים מכל מגוון הקשת הפוליטית והדתית, עלה שהתמונה היא הרבה יותר מורכבת והדעות השונות אינן מושפעות בהכרח מהרקע הדתי/חילוני. על פניו, אין כל מניעה לגבש הסכמה על הנגשת ערכי הטבע לנשים שמעדיפות רחצה בנפרד. לצד שמירה על הנגשת הטבע לכלל הציבור והעדפותיו לבילוי משולב, משפחתי או אחר, הכולל גברים ונשים.  תפיסה של "חייה ותן לחיות" הייתה משותפת לכלל המשתתפות.


אחת האפשרויות שעלתה בהקשר זה היא ביישום כלל אצבע מחייב, לפיו, באופן הברור ביותר, לא תהיה שום אפשרות של הפרדה בין נשים וגברים במקרים שבהם אין בעיה הלכתית ברורה. ייתכן ועיגון של כללים אלה יפחית את החשש מהדרת נשים במרחב הציבורי. כעת, רגע לפני יום כיפור אנו בעיצומה של סערה נוספת סביב התפילה בהפרדה בדיזינגוף. תתקיים או לא תתקיים? לא ברור, שני הצדדים מחכים להחלטת בית המשפט ולערעור אם יהיה.


התפילה בהפרדה בדיזינגוף הינה מסורת בשנים האחרונות וממש לא חדשה אז למה הסערה? ריח בחירות יגידו המלינים ויוציאו מהארכיון פוסט של עיריית תל אביב יפו משנה שעברה בו נתנה ביטוי פומבי ומצדד באירוע שהשנה העירייה טוענת שלא אישרה באופן פורמלי מעולם. מתנגדות ההפרדה רואות בה מדרון חלק ומהיר ההפרדה מתפשטת מעבר למרחבים חרדיים ומוחלת על הציבור הרחב שאינו חפץ בכך.


הסוגיה צפה שוב ושוב אך מודל ברור המאפשר הכרעה בסוגיה באופן עקבי, אין. בחלל הזה אנו במועצת 120 מנהיגות מחברות פועלות, אין מדובר בנשים מאותו מגזר ובעלות דעות דומות, ההפך. שונות ומחוברות אנחנו ופועלות לייצר כלים ואמנה לשיח מאפשר. 

אציין, ההתארגנות אינה פוליטית. אנחנו לא בעד ונגד, אנחנו לא ימין או שמאל, אנחנו קבוצת נשים מכל גווני הקשת החברתית הרוצות להשפיע על סגנון השיח, ומבקשות לאחות את הקרע ולבנות מרחב שבו יכולות להתקיים דעות שונות.


טלי דביר לבנת מייסדת ומנכ״לית one, יוזמת יום ההשראה הבינלאומי, אקטיביסטית. אחת ממייסדות "מועצת 120 מנהיגות מחברות".

0 comments

Comments


bottom of page