top of page
Search

הקיטוב הולך ומעמיק: דווקא הקול הנשי יכול להיות הפתרון

"120: מועצת מנהיגות מחברות" היא התכנסות נשית שיוזמת התערבויות של חיבור בין דעות ומגזרים, אנחנו ניתן מענה מרוכך ומכבד במצבים שבהם השיח מתדרדר ומקצין



למה תל אביבית, פרסומאית, עורכת מגזין שבוע האופנה קמה ואומרת: די. לא עוד. למה? מכיוון שאתמול נפל דבר. השיסוי, הקיטוב, הסדק הפך לשבר. עד אתמול צבא העם גבר על הכול, אך סטטוס קוו אחרון נפרץ בפצע המדמם שנקרא ישראל.

אתמול הטוויטר סער, מילות גנאי ושטנה סביב מותו של לוחם צה"ל מיחידת אגוז, דוד יהודה יצחק, שנהרג ביום שלישי בעת פעילות במחנה הפליטים ג'נין. היתכן שדם יצבע בגוון פוליטי? לפי אלוהי הסושיאל, נראה שכן. רגע לפני היה פיגוע בצפון תל אביב, גם זירת הפיגוע המדממת נחלקה בין ימין לשמאל, עד כדי שמחה לאיד – "לא נורא, פחות שמאלנים".

היום חל צום י"ז בתמוז והחיבור ההיסטורי בין אז לעכשיו, בין הימים הקשים שעוברים על הבית שלנו, על מדינת ישראל, בי"ז תמוז – ביום שבו נפרצו החומות, מצמרר.


בחודשים האחרונים מתרקמת לה בשקט קבוצת נשים שרוצות להוביל שיח אחר. הכאב הוביל אותנו לקום ולהתאחד, אנחנו, נשים ממגזרים שונים וקשת רחבה של אמונות והשקפות פוליטיות, בחרנו יחד לקום ולקרוא לאחדות ולעצירת הקרע של מרקם החיים המשותף והעדין שנטווה ב-75 שנות קיומה של מדינת ישראל.





לא מדובר בנשים שבאות מאותו מגזר, או שחושבות את אותו הדבר. ההפך, זו קבוצה של נשים ממקומות שונים ובעלות דעות שונות, אבל כולן מודאגות מההקצנה ומהקיטוב. יחד אנחנו לומדות ומתנסות בסוג אחר של שיח, כזה שמאפשר שונות ויחד עם זאת חיבור.


המציאות, כפי שהיא היום, היא שהקיטוב הולך ומעמיק. הגדרת המושג קיטוב היא: שנאה על בסיס תפיסת עולם ודעה. אם בשנים עברו ישראל התמודדה עם גזענות (שנאה על בסיס מוצא) ואנטישמיות (שנאה על עצם היותנו יהודים), היום הולכת ומתרחבת התופעה של שנאת האדם בשל דעותיו. זוהי תופעה פסולה שיכולה להוביל לקרע עמוק בין חלקי האומה, ולגרור למלחמת אחים של ממש. אנחנו עדים לביטויים של הקיטוב הן בין מנהיגים פוליטיים אבל חמור מכך, התופעה מתרחשת יום יום ברחוב הישראלי.

מפגש בנוה צדק

כתוצאה מהקיטוב ומחוסר ההיכרות בין קבוצות שונות בחברה הישראלית מתרחבת החרדה ועולים אמוציות שמקשות על היכולת לשבת יחד ולהקשיב, השיח האמוציונלי שבוקע מתוך אימה ופחד מזיק כי הוא תמיד מופרז ולא מאפשר הקשבה. כתגובת נגד לתופעה חמורה הזו, קמו בחודשים האחרונים הרבה תנועות של מפגשים בין אנשים ממגזרים שונים, אלו יוזמות מבורכות שמאמינות שמפגש אנושי בין אנשים מרכך את השנאה ומאפשר שיח מכבד.


המייסדות של הקבוצה הן אני, חכ"ל ד"ר עליזה לביא, הרבה תמר אלעד אפלבאום,נת ושרה רוזנפלד. אנחנו, מועצת נשים מנהיגות, הקמנו גוף שיכנס עמוק לתוך מרחבי הסכסוך וייתן מודל של שיח אחר שבבסיסו האימון בכוונות הטובות הקיימות בכל תפיסת עולם.

המסע ממשיך | מפגש בשערי תקווה



מועצת נשים מנהיגות היא התכנסות נשית שיוזמת התערבויות של חיבור בין דעות ומגזרים, אנחנו ניתן מענה מרוכך ומכבד במצבים שבהם השיח מתדרדר ומקצין. חשוב להדגיש – אין לנו אמירה פוליטית, אנחנו לא בעד ונגד, אנחנו לא ימין או שמאל, אנחנו קבוצת נשים מכל גווני הקשת החברתית שרוצות להשפיע על סגנון ההתבטאות, שרוצות לאחות את הקרע ולבנות מרחב שבו יכולות להתקיים דעות שונות ועדיין קיים חיבור וקשר.


אנחנו מאמינות שהשיח הנשי יכול לעדן ולהנכיח אחווה וחמלה, שיחד אנחנו מסוגלות להוות מודל להכלה ולהקשבה, גם כשיש שונות וחילוקי דעות. אנחנו מאמינות בטוב שנמצא בבסיס הכוונות של כולם, ומחפשות את הדרך להיפגש מתוך רצון להשפיע אור וטוב בעולם שכרגע יש בו הרבה מחלוקת וחשדנות. אתמול לבשנו לבן וברחבת הכנסת עמדנו שונות ומחוברות וקראנו: אחיות אנחנו.

מסע של איחוי | מפגש בלוד

מה בעצם אנחנו מבקשות? לצורך בניית גוף שייתן מענה למצבי קיטוב ושנאה אנחנו נדרשות למספר דברים:


  • הגדרת תפקידים לנשות מפתח שירכזו יוזמות של חיבור במרחב הציבורי.

  • בניית ועדות משימתיות, שכל ועדה מטפלת באופן שוטף בתחום אחריותה.

  • מפגשים חודשיים של עדכון, למידה, ומפגש עם סוגיות שנמצאות בלב המחלוקת החברתית.

  • תקציב שייתן גב לעשייה, פרסום והתרחבות, ויאפשר פעילות חברתית נרחבת.

  • תהליך של למידה של כלים של ישוב סכסוכים לכל משתתפת במיזם שבהמשך תהיה שגרירה בקהילה ובמשפחה שלה.

  • ניסוח אמנה של מנהיגות מחברות של גבולות השיח

  • התערבות ציבורית מיידית ומעקב ושיטתי על גורמים מלבים.

  • התערבות ברשתות החברתיות כנגד פרצי אלימות מילוליים.

  • סמינרים ניידים במכינות ובתיכוניים ובהמשך בצה"ל.

מסע של יחד | מפגש בקרן רוטשילד

כדי לתקן את המצב הקיים אנחנו מנסות לפעול לפי המודל המשפחתי. המשפחה היא מרחב שבו יכולות להיות דעות שונות ועדיין מתקיים קשר רגשי עמוק שמאפשר תחושת שייכות. במצבים קיצוניים מתרחשים סכסוכים בתוך המשפחה, ואז יש צורך בהתערבות מקצועית שתיתן מרחב של הקשבה וכבוד, ותצליח להחזיר את בני המשפחה על בסיס הקשר הנצחי ביניהם, ומתוך כך עוצמת השנאה יורדת ומתאפשר שיח וחיבור.

אנחנו רוצות לבנות מודל התערבות לאומי, כזה שיחבר בין הניצים וייתן להם מרחב שבו ירגישו בטוחים להביע את דעתם ואת תפיסות עולמם ואת רגשותיהם.


מועצת נשים מנהיגות תפעל בשלושה מישורים: התיאורטי, המעשי והתקשורתי:


בתחום התיאורטי, המועצה תגבש אמנה שתכיל את עקרונות המנהיגות הנשית המחברת. עקרונות אלו יהוו את התשתית לכל עשייה ומפגש.


בתחום המעשי, המועצה תרכז יוזמות של עשייה מחברת במרחב הציבורי.


בתחום התקשורתי, המועצה תבנה מערך של נשים שיגיבו לסיטואציות של קיטוב והקצנה ויציעו אלטרנטיבה שבבסיסה הרצון להקשבה, לכבוד ולחיבור.


גיוס נשות מקצוע – נשים שמומחיות בהנחיית קבוצות וביישוב סכסוכים, נשים שיכולות להוביל פרסום והשפעה ברשתות החברתיות ובתקשורת. נשים שינהלו את היוזמות השונות.

עד כה הצטרפו למועצה מאות נשים, כולן מחוברות יחד בקהילת וואצאפ, ומוזמנות למפגשים בכל ראש חודש. על מנת לבנות תנועה נשית נרחבת אנחנו רוצות להתרחב ולגייס כוחות נוספים. יחד אנחנו משמיעות קול אחר, שונה, קול של ערבות הדדית ושותפות גורל.

0 comments

Comments


bottom of page